5 tips voor een weekendje Parijs (zonder de Eiffeltoren)

Ik schreef al eerder een blog over een dagje Parijs (on a budget), maar in januari was ik er weer eens voor een heel weekend. Omdat we alle populairste bezienswaardigheden (zoals de Eiffeltoren) al ruimschoots bekeken hadden tijdens vorige bezoekjes, besloten we het dit keer rustiger aan te doen. Geen druk om een lijstje af te werken dus, maar lekker rondwandelen en mooie plekken rustig ontdekken. Daarom in deze blog eens wat andere tips voor een weekendje Parijs: bezoek een begraafplaats, bewonder de prachtige interieurs van Sainte-Chapelle en de Opéra, wandel door schilderswijk Montmartre en vergeet de musea niet!

Tip 1: Cimetière du Père-Lachaise

Bezoek één van de beroemdste begraafplaatsen ter wereld: Cimetière du Père-Lachaise. In 1801 werd deze heuvel de aangewezen plek voor een nieuwe begraafplaats. Het werd niet direct een succes: vooral voorname mensen wilden zich niet hier, buiten de stadsmuren in een volkse buurt, laten begraven. Om de begraafplaats meer prestige te geven, werden in 1817 de resten van enkele Franse beroemdheden overgebracht. Met succes – tegenwoordig vind je hier maar liefst 69.000 graven, onder meer van Oscar Wilde, Chopin en Edith Piaf. Wij lieten de beroemdheden echter voor wat ze waren en slenterden langs de rustigere paden. Een rustige plek met de meest bijzondere grafmonumenten – heel anders dan in Nederland!

Pere Lachaise begraafplaats

Pere Lachaise begraafplaats

Tip 2: Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle vind je vlakbij de Notre Dame en mag zeker niet ontbreken in mijn lijstje tips voor een weekendje Parijs. Het werd in de 13de eeuw gebouwd als hofkapel van Lodewijk IX. Het licht dat door de glas-in-loodramen valt, zorgt voor een prachtig kleurrijk schouwspel. Ik vind de entreeprijs en beveiligingsmaatregelen wel wat uit proportie voor de tijd die je hier doorbrengt, maar toch is het zeker de moeite waard.

Sainte Chapelle

Tip 3: Opéra Garnier

Opéra Garnier (ook wel Palais Garnier genoemd) is een beroemd operagebouw dat in 1861 werd ontworpen in opdracht van Napoleon III. Binnen wacht je een overdaad aan bladgoud, fresco’s en marmer: je moet ervan houden natuurlijk, maar indrukwekkend is het wel! Tip 1: wij gingen op zondag om 10:00 uur naar de ingang aan de achterzijde (niet de hoofdingang) en daar was het aanzienlijk rustiger; we hoefden helemaal niet in de rij te staan. En tip 2: ga niet met een rondleiding mee (grote groepen!), maar wandel lekker zelf rond met een plattegrondje.

Opéra Garnier in Parijs

Opéra Garnier tips voor een weekendje Parijs

Om de hoek bij Opéra Garnier vind je het beroemde warenhuis Galeries Lafayette. Ook als je niet van shoppen (met een gevulde portemonnee) houdt, is het plafond binnen de moeite waard om even te bekijken.

Tip 4: Wandel door schilderswijk Montmartre

Montmartre is de naam van de heuvel én de beroemde schilderswijk van Parijs in het 18de arrondissement. Als je onderaan de heuvel begint, brengt de tocht je door pittoreske, kronkelige straatjes omhoog. Bovenop de heuvel wacht de Basilique du Sacré-Coeur, een populaire trekpleister onder toeristen. Zolang je je erbij neerlegt dat je hier niet bepaald alleen bent, is het een mooie plek om te bezoeken. Je hebt hier een goed uitzicht over Parijs met natuurlijk de Eifeltoren. Daarnaast is het best grappig om te kijken naar alle straatverkopers en schilders, die toeristen voor een veel te hoge prijs hun producten proberen aan te smeren. Lunchen op het beroemde pleintje Place du Tertre zou ik trouwens niet aanraden, want hier betaal je de hoofdprijs. Tip: heb je geen zin om de heuvel met zijn ontelbare traptreden te beklimmen? Neem dan vanaf een nabijgelegen metrostation de speciale Montmartobus.

Uitzicht vanaf Montmartre

Sacre Coeur Montmartre

Tip 5: Bezoek een of meerdere musea in Parijs

Houd je van kunst en cultuur? Dan ben je in Parijs op de perfecte plek. Er zijn hier ontzettend veel musea, stuk voor stuk met indrukwekkende collecties. Tijdens eerdere bezoeken aan Parijs bezocht ik al het Louvre, maar dit keer kozen we voor Musée d’Orsay en de l’Orangerie. Deze musea kun je combineren met een schappelijk geprijsd combiticket van € 18,00. Musée d’Orsay is van deze twee de meest indrukwekkende, gevestigd in een oude stationshal met wereldberoemde werken van (onder andere) de impressionistische meesters Monet, Manet en Degas. De l’Orangerie ligt aan het einde van de Jardin des Tuileries, waar je een leuke wandeling kunt maken. Dit museum is een stuk kleiner en vooral bekend door de serie waterlelies van Monet, geschilderd op grote doeken. Het museum is een mooie uitvalsbasis voor een wandeling langs de Seine en ligt vlakbij de Champs-Elysées.

Musée d'Orsay Parijs

Monet Musee d'Orsay

Overige tips voor een weekendje Parijs: reis, hotel en vervoer in de stad

  • Reis: wij bezochten Parijs met de Thalys. In 2,5 uur sta je op station Paris Nord. Onderweg heb ik zelfs nog gewerkt, hoewel de gratis WiFi wel flink te wensen overlaat.
  • Hotel: we verbleven in Hotel d’Argenson in het 8ste arrondissement, boven een bakkertje met heerlijke producten. Een prima hotel voor een weekendje Parijs.
  • Vervoer in de stad: dit keer verkenden wij de stad per metro, maar een volgende keer zou ik dat niet meer doen. De metrostations zijn donker, vies en je ziet toch niks van de stad. Ik zou de volgende keer gewoon weer kiezen voor een hop-on-hop-off bus, omdat je dan onderweg tenminste al het moois van de stad ziet. En ook de benenwagen komt natuurlijk goed van pas in Parijs :-).

met de metro in Parijs

Jardin des Tuileries