Bezoek de tempels van Angkor in Cambodja

Als je voor het eerst oog in oog komt te staan met de tempels van Angkor in Cambodja, kun je alleen maar denken: wauw. Dit tempelcomplex is het grootste religieuze monument ter wereld en dat maakt indruk. Ik bezocht Angkor zelf als een uitstapje van enkele dagen tijdens mijn rondreis Vietnam. Daar ging een lange, lange bustocht aan vooraf, maar het was absoluut de moeite waard!

Angkor Cambodja
Tempels van Angkor
Tempels Angkor Cambodja
Tempels in Angkor
Angkor Cambodja
Tempels van Angkor

Startpunt voor je bezoek: Siem Reap

Een mooi startpunt voor je bezoek aan de tempels van Angkor in Cambodja is Siem Reap, enkele kilometers ervandaan. Je vindt daar genoeg leuke ho(s)tels om te verblijven. Vaak bieden die verschillende vervoersmogelijkheden aan voor je excursie naar Angkor. Je kunt bijvoorbeeld op de fiets gaan – houd er wel rekening mee dat het in Cambodja erg warm kan zijn, dus neem voldoende water mee (overigens kun je op elke straathoek wel een stalletje vinden dat drinken verkoopt). Zelf koos ik voor een tuk-tuk van het hostel met een “chauffeur” die ons de hele dag rondreed. Erg leuk, want zo raak je ook nog eens in gesprek met een local. Ook kende hij de weg heel goed, dus hij wist precies waar de mooie tempels te vinden waren. Geen overbodige luxe, want het tempelcomplex is immens!

Tuktuk Siem Reap
Tuk-tuk: aanrader!
Siem Reap
Op elke straathoek is wel een stalletje te vinden

Wat is het verschil tussen Angkor en Angkor Wat?

Veel mensen denken bij Cambodja alleen aan Angkor Wat, de bekendste tempel die je altijd terugziet op foto’s en in reismagazines. Enerzijds terecht, want het is zonder twijfel een plaatje. Er is echter wel een verschil: Angkor is de oude hoofdstad van het Khmer-rijk, waarvan Angkor Wat de hoofdtempel was. Naast Angkor Wat zijn er dus nog veel meer tempels te ontdekken! (Leuk feitje: pas rond 1900 werd Angkor herontdekt tijdens een Franse expeditie. Sinds die tijd is men bezig met de restauratie ervan en kwam het complex terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO).

Tempels van Angkor
Tempels van Angkor
Bomen Angkor
Natuur vergroeid met cultuur

Deze drie tempels mag je niet missen

Het zal je inmiddels duidelijk zijn: er is nogal wat keuze in Angkor! Maar welke tempels zijn nu echt de moeite waard? Wat mij betreft mag je deze drie zeker niet overslaan:

1. Angkor Wat

Het ligt voor de hand, maar deze tempel is niet voor niets hét bekende icoon geworden. Hier moet je dus zeker naartoe!

Angkor Wat Cambodja
Angkor Wat
Angkor Wat Cambodja
Angkor Wat

Angkor Wat Cambodja

2. Bayontempel

Deze prachtige tempel is te vinden in Angkor Thom. In tegenstelling tot Angkor Wat (hindoeïstisch) is dit een overwegend boeddhistische tempel, met tientallen torens die gezichten uitbeelden.

Bayon Temple
Bayontempel
Angkor Cambodja
Angkor Thom

3. Ta Prohm

Naast Angkor Wat is dit een van de meest drukbezochte tempels. Maar dat is wel terecht: de bomen die vergroeid zijn met de ruïnes en de omringende jungle maken het een indrukwekkend geheel, een bijzonder samenspel van natuur en architectuur. Ook is deze tempel bekend omdat Tomb Raider (ken je die nog?!) hier is opgenomen.

Ta Prohm Cambodja
Angkor Thom

Omringende natuur

Niet alleen de tempels, maar ook de omringende natuur is prachtig. Aangezien de tempels vaak verweven zijn met de natuur, hoef je hier niet speciaal naar op zoek: je komt het vanzelf tegen!

Natuur Angkor Cambodja
Prachtige omringende natuur
Natuur Angkor Cambodja
Prachtige omringende natuur
Monkey Cambodja
Aapje

Hoe lang trek je uit voor Angkor in Cambodja?

Angkor is zo groot, dat je er weken zou kunnen doorbrengen. Zeer waarschijnlijk heb je daar geen tijd voor of geen zin in. “Tempelmoeheid” is onder reizigers in Zuid-Oost Azië niet voor niets een bekende term. Op den duur gaan alle tempels op elkaar lijken, en dat is eigenlijk zonde. Persoonlijk vond ik twee dagen daarom wel voldoende voor het verkennen van Angkor in Cambodja, aangevuld met één of twee dag(en) in Siem Reap.

Angkor Wat Cambodja
Angkor Wat
Tempels Angkor Cambodja
Tempels in Angkor

Tip: wil je Cambodja combineren met een ander land? Lees dan mijn blog over een rondreis Vietnam.

Een reactie

Laat een reactie achter