Toerist in eigen land: een dagje Volendam en Marken

Als je al je hele leven in Nederland woont, zie je soms de mooie kanten van je thuisland niet meer. Op de een of andere manier was ik toch altijd een beetje verbaasd als ik toeristen (buiten Amsterdam) zag lopen. Want er zijn toch veel mooiere plekken op de wereld? Maar beetje bij beetje ben ik Nederland meer gaan waarderen en steeds vaker speel ik toerist in eigen land. Na Amsterdam, Delft en Kinderdijk was het gisteren de beurt aan een dagje Volendam en Marken. En ik moet eerlijk toegeven: het was erg leuk!

dagje Volendam en Marken

Tips voor een dagje Volendam

Parkeren is gratis bij parkeerterrein Slobbeland. Vanaf daar wandel je in een paar minuten naar de Dijk, de drukbezochtste plek van Volendam. Toeristen zul je hier zeker tegenkomen, véél toeristen. Maar sfeervol is het wel, met een mooi uitzicht op de haven en het water. Op de Dijk vind je een aaneenschakeling van restaurantjes, terrasjes, toeristenshops en winkeltjes met lekkernijen. Tip: haal een verse warme stroopwafel bij Woltje’s Bakkerij!

De Dijk in Volendam

Vlak achter de Dijk vind je het zogenoemde Doolhof: het oudste deel van Volendam, dat zijn naam dankt aan het feit dat er geen stratenpatroon in terug te vinden is. We wandelden er door sfeervolle straatjes waar de tijd even stil leek te hebben gestaan.

Doolhof van Volendam

Doolhof Volendam

Aan vis valt natuurlijk niet te ontkomen in Volendam. Van paling tot kibbeling: op elke straathoek loop je wel tegen een visrestaurant of -kraampje aan. Gelukkig houd ik wel van vis, dus we sloten de dag af bij Lotje Wine & Dine. Pas nadat we de serveerster erover hoorde vertellen aan andere gasten, ontdekten we dat we in hét restaurant van Jan Smit zaten. No surprise there. Maar eerlijk is eerlijk: de vers gebakken kabeljauw is een aanrader!

Lotje wine and dine

Tips voor een dagje Marken

Van Marken had ik tot ons bezoekje eigenlijk nog nooit gehoord. Met minder dan 2.000 inwoners is het dan ook een compact, maar schilderachtig dorpje. Een klein stukje geschiedenis: tot 1957 was Marken een eiland, met een eigen cultuur die je nog steeds terugziet in de houten huisjes en de klederdracht. In 1957 werd het eiland door middel van een dijk verbonden met het vasteland en vanaf dat moment werd het sfeervolle dorpje ontdekt door toeristen.

haven van Marken
Tijdens een dagje Volendam en Marken is een boottocht onontkomelijk: de twee dorpen worden namelijk van elkaar gescheiden door de Gouwzee. De Marken Express zorgt er gelukkig voor dat je ze gemakkelijk kunt combineren en brengt je in zo’n 30 minuten van de ene naar de andere haven. Fietsen mogen overigens ook mee! Het sfeervolle haventje van Marken is tevens de plek waar alle toeristen zich verzamelen. Hier vind je niet alleen de jachthaven, maar ook de donkere houten huisjes die zo typerend zijn voor dit dorp.

Marken huisje

Marken is een klein dorp, dus het horeca-aanbod is niet enorm groot en concentreert zich vooral in dit gebied. Wij lunchten uiteindelijk bij restaurant Land & Zeezicht. De menukaart was niet heel speciaal, maar het terras bood wel een perfect uitzicht op de haven en houten huisjes!

Marken haventje

Daarna lieten we de drukbezochte haven even voor wat het was en kozen we de veel rustigere wandelroute ‘Rond Marken over de Dijk’. Een mooi wandelpad van zo’n 3 kilometer waar de meeste andere toeristen zich niet op begaven, dus we kwamen vooral dorpsbewoners tegen die hun hondjes uitlieten. Aan onze linkerhand de Gouwzee, aan onze rechterhand slechts een weiland met koeien – een mooi en rustgevend uitzicht.

Wandelroute eiland Marken

wandelen rondom Marken

tips voor Volendam en Marken

Marken eiland

4 reacties

Laat een reactie achter