Fietsen op de Hoge Veluwe & slapen in een yurt

Laat ik beginnen met een bekentenis: we sliepen eigenlijk niet in een Yurt, maar in een Ger. Maar op de een of andere manier lijken de meeste mensen (waaronder ikzelf) zowel het verschil als de juiste benaming niet te weten, en een yurt is nu eenmaal een stukje bekender. Weet je dat ook weer. Maar goed: afgelopen weekend waren we een weekendje weg naar de Veluwe. We doen dit inmiddels elk jaar en het bevalt elke keer weer zo goed! Fietsen op de Hoge Veluwe, genieten van de natuur én zelfs een beetje cultuur snuiven. Ook eens proberen? Wie weet heb je dan iets aan deze drie tips.

Fietsen op de Hoge Veluwe met een gratis witte fiets

De Hoge Veluwe is een nationaal park van zo’n 5.400 hectare groot. Ik vind het er prachtig. Natuurlijk zijn parken en bossen in de buurt ook altijd leuk, maar hier voel je een uitgestrektheid die je bijna nergens in het volbebouwde Nederland tegenkomt. Oorspronkelijk schijnt de Hoge Veluwe vooral uit bos te hebben bestaan, maar tegenwoordig zijn daar (door houtkap en begrazing) ook heide en stuifzand bijgekomen.

Dat maakt fietsen op de Hoge Veluwe een ontzettend leuke ervaring, want het landschap is erg gevarieerd. Wij gebruiken altijd een gratis witte fiets. Ideaal: je kunt ze ophalen bij één van de hoofdingangen (Otterlo, Hoenderlo of Schaarsbergen) en bent er zo een hele dag mee zoet. Ik vermoed dat ze in de zomer erg populair zijn, maar in de herfst zijn er in mijn ervaring altijd voldoende fietsen.

Fietsen op de Hoge Veluwe (2) Fietsen op de Hoge Veluwe (2)

Bezoek het Kröller-Möller Museum

Nog een leuk weetje: het gebied dat nu de Hoge Veluwe vormt, was oorspronkelijk van het echtpaar Helene Müller en Anton Kröller. Toen het echtpaar in de financiële problemen raakte, werd het park met behulp van steun van het Rijk aangekocht door een stichting die het park nog altijd beheert. Maar daar stond wel een tegenprestatie tegenover: er moest een nieuw museum in het park worden gebouwd, het Kröller-Möller Museum.

kroller moller museum, detail Van Gogh
Detail uit een schilderij van Vincent van Gogh, collectie Kröller-Möller Museum.

Ook het museum zorgt dus voor een gevarieerde dag op de Hoge Veluwe, want waar kun je nu zo’n mooie fietstocht door de natuur combineren met een indrukwekkende kunstcollectie? Het museum toont moderne kunst en staat vooral bekend om haar wereldberoemde collectie schilderijen & tekeningen van Vincent van Gogh. Ook is er een mooie beeldentuin waar je tegenwoordig een hapje kunt eten en drinken. Met mooi weer liggen de picknickkleedjes klaar, gezellig!

Een nachtje slapen in een Mongoolse Ger

De Yurt of Ger trok al een tijdje mijn aandacht. Ik had ze natuurlijk wel eens gezien in 3 op Reis en het zag er altijd zo sfeervol uit. In Nederland zijn ze echt in opkomst en dat is niet zonder reden: het is een bijzondere ervaring en bovendien een vorm van ‘glamping’, omdat de tent toch vaak van gemakken voorzien is zoals een bed, bank, verwarming en keukengerei. Nu moet ik wel zeggen: wij sliepen er eind september toen de temperatuur ‘s nachts tot het vriespunt daalde en dat was K-O-U-D! Zelfs de verwarming hielp niet meer (de kruik gelukkig wel). Toch vond ik ‘s avonds met alle kaarsjes aan wel heel bijzonder. Het is echt weer eens iets anders dan een hotelovernachting of ‘gewoon’ kamperen. We wandelden ‘s ochtends zo het bos in, ook heel fijn. Ook eens in een yurt of ger slapen? Er zijn er tegenwoordig genoeg te vinden in Nederland, zoals die van ons op Air BNB.

Slapen in een Ger of Yurt Slapen in een Ger of Yurt Weekendje Veluwe

Last but not least: wij combineren ons weekendje Veluwe altijd met twee daagjes wellness in Sanadome (waar het altijd badkledingdag is, dus da’s fijn). Aanrader!