Tips voor Nusa Lembongan en Nusa Ceningan

Eén van de hoogtepunten tijdens onze rondreis Indonesië was het eiland Nusa Lembongan. Door de enthousiaste blogs die we van tevoren lazen, hadden we hoge verwachtingen – en die werden waargemaakt. Prachtige stranden, leuke restaurants en een relaxte sfeer: we hebben het hier super naar ons zin gehad. Daarom deel ik graag mijn tips voor Nusa Lembongan en kleine zusje Nusa Ceningan met je!

tips voor Nusa Lembongan

Het vervoer: een half uurtje varen vanaf Bali

Bij ons hotel in Sanur op Bali boekten wij de fast boat naar Nusa Lembongan, de Sri Rejeki Express. Na slechts een half uurtje varen kwamen we aan op een prachtig wit zandstrand. Een rokje of korte broek is een must wanneer je naar dit eiland komt, want de boot meert niet aan bij een steiger. Wij moesten nog een klein stukje door de zee waden voordat we op het strand waren. Lekker verfrissend, zullen we maar denken :-). Vervolgens bracht een speciaal toeristenwagentje ons naar het hotel.

tips voor Nusa Lembongan
Bootjes op Nusa Lembongan

Het hotel: Dini d’Nusa Lembongan

Hotel Dini d’Nusa Lembongan is echt een aanrader. We werden ontvangen met een vers fruitsapje en een plattegrond van het eiland. Toen bleek meteen dat dit eilandje misschien wel lieflijk aandoet, maar ook zijn gevaarlijke kanten heeft. Zo is de stroming op sommige plekken zo sterk, dat er in het verleden al eens toeristen door omkwamen. Goed om te weten dus. Het hotel bestaat uit enkele bungalows en is heel rustig gelegen, met een prachtig uitzicht op een baai. Ook kun je hier een scooter huren – een vrij noodzakelijk vervoersmiddel op dit eiland. Auto’s kwamen we hier namelijk niet tegen. Maar dat is juist precies de charme van Nusa Lembongan!

Uitzicht vanaf het hotel
Zwembad met uitzicht
Eb en vloed zijn duidelijk zichtbaar

To do: 6 tips voor Nusa Lembongan

Het eiland heeft een oppervlak van slechts 8 vierkante kilometer en 5000 bewoners. We reden dan ook in twintig minuten tijd met de scooter van de ene kant naar de andere kant van het eiland. De wegen zijn soms wel een uitdaging, want we kwamen regelmatig terecht op hobbelige zandpaadjes met gaten in de weg. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, is het eigenlijk best een leuke ervaring. Hieronder vind je mijn zes tips voor Nusa Lembongan. Hopelijk heb je er iets aan!

#1: Relaxen op de prachtige stranden van Nusa

Witte zandstranden en helderblauw water: je bent erdoor omringd op Nusa Lembongan. Het drukste strand tijdens ons verblijf was Dream Beach, hier waren vooral veel Aziatische toeristen fotoshoots aan het houden. Toch best vermakelijk om even te bekijken vanuit de strandtent. Persoonlijk vond ik daarom de stranden in het noorden leuker, want daar was het een stuk rustiger. Ook Mushroom Beach en Sandy Bay zijn de moeite waard om te bezoeken. Houd wel rekening met eb en vloed: zo kwamen wij aan op een prachtig strand in het noorden van Nusa, maar vanwege eb konden we er niet zwemmen. Maar ook dan is er geen man overboord: je stapt gewoon op je scooter en bent 10 minuten later weer op een ander strand.

strand Nusa Lembongan
Strand in het noorden van het eiland
Sandy Bay, Nusa Lembongan
Sandy Bay

#2: Huur een scooter en verken Nusa Ceningan

Het kleine zusje van Nusa Lembongan is Nusa Ceningan. Ze zijn met elkaar verbonden door middel van de gele Suspension Bridge, die enkele jaren geleden nog is ingestort, maar nu weer is hersteld. Tussen deze twee eilandjes in ligt een grote zeewierplantage, heel mooi om te bekijken. Op Nusa Ceningan bezochten wij Secret Beach (die natuurlijk niet meer helemaal zo secret is) en een paar prachtige uitzichtspunten. Onderweg kwamen wij vooral locals tegen en minder toeristen dan op Nusa Lembongan.

Nusa Ceningan
Nusa Ceningan
Secret Beach op Nusa Ceningan
Secret Beach op Nusa Ceningan
Secret Beach op Nusa Ceningan
Secret Beach op Nusa Ceningan
Secret Beach op Nusa Ceningan
Secret Beach op Nusa Ceningan
Zeewierplantage op weg naar Nusa Ceningan
Zeewierplantage op weg naar Nusa Ceningan

#3: Boek een snorkeltour

Rondom het eiland zijn enkele prachtige snorkelplekken te vinden. Je kunt een georganiseerde tour boeken, maar wij kozen ervoor om met een lokale visser mee te gaan op zijn bootje. Het hotel regelde dit voor ons. Hoewel het in en uit de boot klimmen een iets grotere uitdaging was, was het wel ontzettend leuk om maar met zijn tweeën te zijn. Zeker toen we een andere snorkelboot tegenkwamen waar wel twintig toeristen dicht tegen elkaar zaten gedrukt. De stroming vond ik overigens wel verrassend sterk, maar gelukkig had ons bootje een reddingsboei waar ik me aan vast kon houden tijdens het snorkelen.

snorkelen Nusa Lembongan
Het bootje waarmee we gingen snorkelen

tips voor Nusa Lembongan

tips voor Nusa Lembongan

#4: Bekijk de indrukwekkende golven bij Devil’s Tear

De zee rondom Nusa Lembongan kan best ruig zijn en dat is bij Devil’s Tear al helemaal goed te zien. Hier komen enorme golven samen, die vervolgens met een indrukwekkende kracht tegen de rotsen aanslaan. Heel gaaf om te zien! We zijn wel drie keer teruggekomen omdat het zo fascinerend was. We kregen wel het advies om niet te dichtbij te staan, omdat de sterke golven in het verleden al eens iemand hebben meegesleurd.

Devil's Tear
Devil’s Tear

#5: Geniet van de zonsondergang bij Sunset Point

Als je aan het einde van de dag naar Devil’s Tear gaat, kun je meteen een klein stukje doorlopen naar Sunset Point. Ook hier was de zee ruig en, in combinatie met de zonsondergang, levert dat een prachtig plaatje op!

Sunset Point op Nusa Lembongan
Sunset Point

#6: Ga een hapje eten bij Sandy Bay Beach Club

Je zult misschien denken: moet een restaurant echt apart als tip genoemd worden? In het geval van Sandy Bay Beach Club is het antwoord ja. Met een mooi strand voor de deur, een nog mooier uitzicht op de ruige zee én heerlijk eten, is dit de perfecte plek voor lunch of diner. Het kan hier wel druk worden ‘s avonds, dus reserveren is aan te raden. Voor mensen die reserveren bewaren ze bovendien de mooiste plekjes vooraan, bij de infinity pool en de zee. Ook ideaal: als je wilt, halen ze je op bij je hotel én brengen ze je weer thuis. Best handig als je zelf geen zin hebt om over de slecht verlichte en hobbelige zandweggetjes terug te rijden.

Heerlijke smoothies
Prachtig uitzicht
Dineren bij kaarslicht aan zee

Conclusie: minder toeristisch dan Bali, ideaal voor een paar nachten

Nusa Lembongan wordt in andere blogs ook wel eens “het Bali van vroeger” genoemd, omdat het massatoerisme dit eiland nog niet zou hebben ontdekt. Het klopt inderdaad dat dit eiland minder toeristisch is dan Bali, maar toch kwamen wij meer medereizigers tegen dan we van tevoren gedacht hadden. Desondanks is de sfeer hier wel veel relaxter, misschien omdat het eiland maar klein is. Wij verbleven hier drie nachten en dat was voor ons precies goed. Hopelijk heb je iets aan mijn tips voor Nusa Lembongan gehad. Fijne vakantie!

2 reacties

Laat een reactie achter