Route en tips voor Normandië

Normandië is de ideale bestemming voor een midweek weg: vanuit Nederland is het namelijk goed aan te rijden (wij deden er zo’n 5 uur over vanuit Rotterdam) en je hebt tóch dat buitenlandgevoel. In slechts vier dagen tijd combineerden wij kunst, cultuur en steden met chateaus, stranden en bossen. In deze blog deel ik mijn route en tips voor Normandië! 

Accommodatie: chateau in Vieux-Villez

Aangezien we maar vier dagen de tijd hadden voor onze trip, hadden we vooraf onze accommodaties alvast geboekt: eentje via Airbnb (niet persé een aanrader, dus die zal ik niet met jullie delen) en de ander via Travelbird. De laatste accommodatie was heel fijn: een 18de-eeuws, typisch Frans chateau gelegen in het groen, inclusief ontbijt en driegangendiner. Ik zie dit hotel in Vieux-Villez nog steeds wel eens voorbij komen op Travelbird, dus mocht je hierheen willen: Chateau Corneille is de naam.

tips normandiëtips voor normandie

Tips voor Normandië: welke bestemmingen zijn de moeite waard?

1. Etretat: beroemde krijtrotsen

Onze eerste bestemming was Etretat, een dorpje aan zee dat vooral bekend is door de mooie krijtrotsen in zee. De meest gefotografeerde krijtrots is de rots l’Aiguille, dat door zijn bijzondere vorm ook wel ‘de olifant’ wordt genoemd (oké, als je goed kijkt, zie je er misschien een slurf in). Wij zijn hier de heuvel met het kerkje opgeklommen – een aanrader, want je hebt dan een erg mooi uitzicht op de zee, de rotsen en het groen.

tips voor normandiëtips voor normandietips normandienormandie tipstips normandië

2. Honfleur: pittoresk haventje aan de Seine

Het kleine stadje Honfleur ligt aan de Seine, vlakbij de stad Le Havre. Doordat het zo compact is, is het erg leuk om hier wat rond te wandelen en de Franse sfeer te proeven. De haven met al zijn (vissers-)bootjes is misschien wel de leukste plek: daar vind je namelijk allerlei restaurants, café’s en terrasjes. Ik kan het aanraden om hier een hapje te gaan eten!

tips normandiëtips normandietips normandië

3. De historische stranden van Normandië

Wij namen van Honfleur naar Vieux-Villez de toeristische route langs de kust. De stranden van Normandië hebben niet zomaar een geschiedenis: hier heeft D-Day zich namelijk afgespeeld. Een bijzondere gedachte als je op het strand staat.

tips normandie

4. Trouville-sur-Mer: strand, kerkjes en winkels

Onderweg kwamen we ook langs het dorpje Trouville-sur-Mer, dat in de zomer een echte hotspot voor strandliefhebbers schijnt te zijn (gelukkig was het rustig toen wij er waren). Ook hier maakten we een wandeling door het dorp, langs oude huizen, mooie kerkjes en brocante winkeltjes. Bij het strand zitten genoeg tentjes om wat te eten of drinken.

tips normandietips normandietips normandie

5. Rouen: kathedralen, musea en vakwerkhuizen

Als je van cultuur houdt, mag Rouen eigenlijk niet ontbreken tijdens je trip naar Normandië. In deze stad vind je kerken en kathedralen, marktjes en pleinen, musea en vakwerkhuizen met houten gevels. Historisch weetje: het is ook de stad Jeanne d’Arc op de brandstapel terechtkwam.

tips voor normandietips voor normandië

6. Giverny: woonhuis en tuinen van Claude Monet

Eén van de leukste tips voor Normandië: in Giverny vind je het voormalig woonhuis en de tuinen van de impressionistische kunstenaar Claude Monet (één van mijn favoriete schilders). Hij maakte hier enkele van zijn bekendste werken, zoals het bekende schilderij van de vijver met waterlelies. Ik vond het er ontzettend mooi! Je moet wel even langs de vele toeristen kijken, maar de tuinen zijn prachtig en staan vol met bloemen.

normandië tips

normandy tipstips normandiëtips voor normandië

Bezienswaardigheden onderweg

Naast de bestemmingen is óók de route onderweg alleen al de moeite waard. Zeker als je de grote wegen verlaat, kom je langs prachtige (soms verlaten) huizen, rijd je door een landelijke omgeving en kun je uitstappen voor een boswandeling – bijvoorbeeld bij Fiefs Mancels, zoals wij deden.

tips normandiëtips normandietips normandiënormandië tipsnormandie tips

Onze route door Normandië

Tot slot de route die we per auto hebben afgelegd. Op dag 1 reden we vanuit Rotterdam langs Etretat en sloten we de dag af bij onze accommodatie in Honfleur. De volgende dag kozen we voor een toeristische route richting het chateau in Vieux-Ville, die ons langs de stranden van Normandië en het dorpje Trouville-sur-Mer leidde. Op dag 3 hadden we een vol programma: we bezochten ‘s ochtends Rouen, wandelden ‘s middags door het bos bij Fiefs Mancels en sloten de dag af in Giverny. Op dag 4 was het helaas alweer tijd om naar huis te rijden!

route normandië

4 reacties

Laat een reactie achter