5 tips voor een dagje Haarlem

Haarlem is de perfecte bestemming voor een dagje weg in eigen land. Het ligt op een steenworp afstand van Amsterdam en doet in sommige opzichten wel aan de hoofdstad denken: ook hier vind je mooie grachten, interessante musea, goede restaurants en historische panden. Tegelijkertijd is Haarlem veel rustiger, kleinschaliger en nog niet overspoeld met toeristen. Een mooie combinatie! In deze blog geef ik 5 tips voor een dagje Haarlem.

Tip 1: Vervoer

Wij gebruikten een NS seizoensretour om in Haarlem te komen. Echt een aanrader, want je krijgt voor € 37 drie dagretourtickets voor drie verschillende seizoenen in het weekend. Wij hadden voor een paar euro meer een upgrade erbij gedaan naar de eerste klas. Heerlijk reizen zo! Eenmaal aangekomen in Haarlem namen we de OV-fiets bij het station. Dat was een mooie manier om de stad te ontdekken, omdat je je sneller van A naar B verplaatst. Ik was al vaker -wandelend- in Haarlem geweest, maar heb met de fiets veel meer gezien.

winkelen in haarlem

Tip 2: Hofjes en de groenste straat van Haarlem

Kleine, groene oases van rust midden in de stad: zo kun je de circa twintig historische hofjes in Haarlem misschien het beste omschrijven. Veel hofjes hebben hun oorsprong in liefdadigheid: er mochten vroeger bijvoorbeeld alleen maar alleenstaande, oudere dames wonen. Ik vind ze vaak heel sfeervol, dus ook hier wilde ik er een aantal bezoeken. Helaas bleek het merendeel dicht te zijn vanwege Pinksteren… Ik moet dus zeker nog een keer terugkomen voor de rest! Gelukkig hebben we er wel een paar kunnen bezoeken, waarvan ik het Proveniershofje het mooiste vond. Vlak om de hoek vind je de groenste straat van Haarlem: de Korte Houtstraat. Erg leuk om hier doorheen te wandelen – vergeet dan ook de omringende straatjes niet. Wil je ook hofjes gaan bekijken in Haarlem? Dan is de speciale hofjeswandeling misschien wel iets voor jou.

Proveniershofje Haarlemgroenste straat van Haarlem hofjes Haarlem hofjes in Haarlem

Tip 3: Bezoek het Teylers Museum of Museum het Dolhuys

Haarlem telt een paar prachtige musea die echt een bezoek waard zijn. Zo is het Teylers Museum één van mijn favoriete musea in Nederland. Het is het eerste en oudste museum van Nederland en volledig gericht op kunst én wetenschap. Het interieur van één van de mooiste zalen is nog in precies dezelfde staat behouden als bij de oprichting. Je kunt hier niet alleen een fraaie schilderijencollectie bekijken, maar ook fossielen en mineralen.

teylers museum haarlem teylers museum haarlem teylers museum

Is dit niet helemaal jouw cup of tea? Dan is Museum het Dolhuys misschien wel iets voor jou. Dit ‘museum van de geest’ is gevestigd in een 700-jaar oud gebouw dat ooit onderdak bood aan ‘dollen’, mensen die buiten de maatschappij vielen. Hier vind je uiteenlopende objecten die iets te maken hebben met bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidszorg, neurologie of verslavingszorg – en ook Outsider Art. Het museum toont naar eigen zeggen ‘het bijzondere van de menselijke geest’. Ik vond het een verrassend leuk museum! Let op: wegens verbouwing is dit museum helaas tot circa april 2020 gesloten.

Tip 4: Bewonder Haarlem vanaf het water

Wil je de stad eens op een andere manier bekijken tijdens je dagje Haarlem? Huur dan een bootje (bijvoorbeeld bij Club Spaarne) of ga mee met een rondvaart van Smidtje Canal Cruises (opstappen tegenover het Teylers Museum). In circa 50 minuten maakten wij een leuke rondvaart in een open sloep, terwijl we onderweg allerlei wetenswaardigheden over Haarlem te horen kregen.

varen Haarlemrondvaart haarlemdagje Haarlem

Tip 5: Winkelen, restaurants en terrasjes

Naast cultuur en historie kun je in Haarlem ook prima winkelen, borrelen of een hapje eten. Op en rond de Grote Markt, waar je gelijk de Sint Bavokerk en het Stadhuis kunt bekijken, vind je meer dan genoeg restaurants en terrasjes. En ook aan de straat die het station met de stad verbindt, zijn al meer dan genoeg leuke tentjes te vinden. Zo ben ik zelf gek op de Yoghurt Barn (tip: neem de high tea daar). Veel plezier!

grote markt haarlem stadhuis haarlem

Wil je meer inspiratie opdoen voor een dagje weg in eigen land? Lees dan ook mijn blogs over Volendam & Marken, de Veluwe en Zuid-Limburg.