7 tips voor je vakantie in Andalusië

Andalusië trok me al lange tijd aan. Ik ben sowieso fan van Spanje: het land en de taal zijn prachtig, de mensen zijn vriendelijk en het zonnetje schijnt er geregeld. En dan hebben we het nog niet eens over de Mediterraanse keuken gehad… heerlijk! Afgelopen zomer was het dan eindelijk zo ver en heb ik Andalusië bezocht tijdens een fly-drivevakantie.  Hieronder vind je mijn zeven tips voor een vakantie in Andalusië.

1. Bezoek de prachtige Mezquita van Córdoba

De Mezquita van Córdoba heeft een bijzondere geschiedenis. Ooit begonnen als kerk, gebouwd op de fundamenten van een Romeinse tempel. Later werd het een moskee en tot slot weer een kathedraal. Die geschiedenis maakt het gebouw heel speciaal: het heeft namelijk zowel Moorse als christelijke invloeden in zich, een indrukwekkende combinatie. Córdoba is sowieso een bezoekje waard tijdens je vakantie in Andalusië, want het complete historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ander leuk weetje: Córdoba is de warmste stad van Europa (en dat heb ik wel gemerkt tijdens mijn bezoek!).

Cordoba
Mezquita in Cordoba
Cordoba
Prachtig interieur van de Mezquita in Cordoba
Cordoba
Mezquita in Cordoba
Cordoba
Straatje in Cordoba

2. Dineren aan zee in Nerja

Nerja werd me door iemand aangeraden, die er wel bij meldde dat ik me moest voorbereiden op de vele (voornamelijk Britse) toeristen. Uiteindelijk is me dat reuze meegevallen. Nerja is een sfeervol, compact dorpje aan de Costa del Sol. De combinatie van witte huisjes, leuke restaurants, een azuurblauwe zee en de mooie promenade bovenop een klif (Balcón de Europa) maken een bezoekje meer dan de moeite waard. Tip: wandel rond in het dorpje, ga even naar het strand en sluit je dag af met een diner aan zee. Een perfect vakantiedagje!

Nerja
Uitzicht over de Costa del Sol vanuit Nerja
Nerja
Balcón de Europa in Nerja
Nerja
Azuurblauwe zee bij Nerja
Nerja
Prachtige kust in Nerja

3. Laat de toeristen achter je in Osuna

Als je de drukte van de toeristische bestemmingen even zat bent, huur dan een auto en trek wat meer het binnenland in. Zelf kwamen we bij toeval uit in het rustige dorpje Osuna. Bezoek hier de kerk La Colegiata, vanwaar je een mooi uitzicht over de stad hebt. Wandel daarna naar beneden door de typisch Andalusische straatjes met witte huisjes, zoals Calle Sevilla. Ook kun je een bezoek brengen aan de arena Plaza De Toros De Osuna. Zelf ben ik fervent tegenstander van stierenvechten, maar de gids vertelde dat dat gelukkig slechts eens per jaar plaatsvindt (nog steeds één keer teveel wat mij betreft). De rest van het jaar worden hier concerten gehouden – én, saillant detail: een aflevering van Game of Thrones is hier opgenomen!

Osuna
Om de hoek bij La Colegiata, voor een verfrissende duik en drankje!
Osuna
Uitzicht over Osuna vanaf La Colegiata
Osuna
Pleintje in Osuna
Osuna
Straatje in Osuna
Osuna
Plaza De Toros De Osuna

4. Dagje strand bij Cabopino

Wij wilden graag een dag naar het strand, maar hadden er geen zin in om hutje-mutje op een overvol strand met toeristen te liggen. Na wat Googlen kwamen we uit op Cabopino. Een schot in de roos! Een mooi en relatief rustig zandstrand, vlak in de buurt bij Malaga. Naast het strand stuitten we op een paar leuke restaurantjes aan een jachthaven, waar je heerlijk kon eten.

Cabopino
Rustig strand bij Cabopino
Cabopino
Jachthaventje bij Cabopino

5. Cultuur snuiven in Sevilla

Sevilla is de perfecte bestemming om cultuur te snuiven. Hier vind je namelijk het Koninklijk Paleis, de Giralda, Plaza de España, de kathedraal van Sevilla…The list goes on and on. Een ontzettend sfeervolle en veelzijdige stad met op elke straathoek een leuk restaurantje om even iets te eten. Een bord traditioneel bereide paëlla mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je vakantie in Andalusië!

Paëlla in Sevilla
Paëlla eten in Sevilla
Sevilla
Koninklijk Paleis, Sevilla
Sevilla
Koninklijk Paleis, Sevilla
Sevilla
Kathedraal van Sevilla
Sevilla
Pleintje in Sevilla

6. Huur een auto en verken de Sierra Nevada

Ben je in de buurt van Granada? Plak er dan gelijk een bezoek (met een huurauto) aan het natuurgebied Sierra Nevada aan vast. Het ligt vlak naast de stad en is absoluut een bezoekje waard. Hoe hoger je de bergen in rijdt, hoe mooier de uitzichten worden. Het wordt wel steeds frisser – maar dat kan best een welkome afwisseling zijn met de hitte tijdens je vakantie in Andalusië!

Sierra Nevada in Spanje
Sierra Nevada
Sierra Nevada in Spanje
Sierra Nevada
Sierra Nevada in Spanje
Sierra Nevada

7. Struin door de paleizen en tuinen van het Alhambra in Granada

De eerste tip als je het Alhambra wilt bezoeken: bestel vooraf online je ticket, anders heb je kans dat het al helemaal vol zit! Per dag mag namelijk maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen. Bereid je voor op veel toeristen, maar dat is niet zonder reden: de Moorse architectuur van de paleizen is echt prachtig. Je kunt hier met gemak een paar uur doorbrengen, de tuinen zijn namelijk ook ontzettend mooi (ook zul je zo nu en dan even in de rij moeten staan).

Alhambra, Granada
Alhambra in Granada
Alhambra, Granada
Alhambra, Granada
Alhambra, Granada
Alhambra in Granada
Bezoek het Alhambra, Granada tijdens je vakantie in Andalusië
Tuinen van Alhambra

Kortom: een vakantie in Andalusië is wat mij betreft echt een aanrader. Ik zou zeker voor een fly-drive kiezen, zodat je een mooie rondreis kan maken. Veel plezier!

Laat een reactie achter