Tips voor een weekendje Düsseldorf

Het is kerstvakantie: een mooi moment voor een weekendje weg! Wij wilden graag een nachtje weg buiten Nederland, zonder daar al te lang voor te hoeven rijden. We kozen voor Düsseldorf, omdat deze Duitse stad bekend staat om zijn gezellige kerstmarkten. Veel mensen komen er daarnaast om te winkelen. Maar wat kun je er nog meer doen? Hierbij mijn tips voor een weekendje Düsseldorf.

Dag 1: het centrum (te voet) verkennen

Wij startten onze mini-citytrip met een wandeling door het centrum van de stad. Te beginnen bij Königsallee, de bekendste (chique) winkelstraat van Düsseldorf – een beetje vergelijkbaar met onze P.C. Hooftstraat. Wij kwamen echter niet om te shoppen, dus wandelden gauw door naar de Altstadt: het historische centrum. Dat vond ik al een stuk sfeervoller! Allerlei winkels (en in ons geval kerstkraampjes) worden afgewisseld met restaurants en cafeetjes.

kerstmarkt op de Marktplatz in Düsseldorf

De historische panden wekken de indruk dat ze er al even staan, maar niets is minder waar: in de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de stad verwoest door bombardementen, waarna het centrum weer in zijn oude glorie is opgebouwd. In de Altstadt vind je ook de markt op Carlsplatz, waar je terecht kunt voor lokale lekkernijen.

markt op Carlsplatz in Düsseldorf

Na een paar minuten wandelen belandden we op de Rijnoever en hadden we een mooi uitzicht op de rivier. Hier hebben we gelijk een drankje gedaan aan de boulevard – ‘biergartens’ genoeg! We sloten de dag af met een hapje Koreaans eten bij restaurant Seoul. Het was erg druk, maar gelukkig konden we nog een plekje bemachtigen. Als de Duitse keuken met zijn schnitzels en wurst niet zo aan jou besteed is (zoals bij mij, als vegetariër), is dit echt een aanrader. Al met al vonden wij het centrum van Düsseldorf leuk voor een dag, maar het was wel kleiner dan we van tevoren dachten. Het voordeel is dat je alles te voet kunt ontdekken.

rijnoever in düsseldorf

uit eten in dusseldorf

Dag 2: Een bezoek aan Kaiserswerth

Op onze tweede dag ruilden we het centrum van Düsseldorf in voor een ander stadsdeel: Kaiserswerth. Wij gingen er met de auto heen en konden daar makkelijk (gratis) parkeren, maar met het OV of de boot kan ook prima. Ook al is het nog steeds Düsseldorf, het voelde voor ons alsof we een klein dorpje in stapten. Wij waren er ‘s ochtends al en het was toen nog ontzettend rustig, heerlijk! Dit was voor ons een perfecte afwisseling met het drukke centrum van Düsseldorf.

tips voor een weekendje dusseldorf

Kaiserwerth in Düsseldorf

Je kunt hier de ruïnes van het middeleeuwse kasteel Kaiserpfalz bezoeken, maar in de wintermaanden zijn die helaas gesloten. Je kan er echter nog steeds omheen wandelen, dus wij vonden dat geen probleem.

Kaiserpfalz in Kaiserwerth Düsseldorf

tips voor een weekendje dusseldorf

Het centrum heeft schilderachtige huisjes en gezellige pleintjes, zoals bij de Sint Suitbertuskerk. Wij aten een croissant bij een conditorei en wandelden daarna langs de rivier en via een klein natuurgebiedje terug naar de auto.

Kaiserwerth nabij Düsseldorf

tips voor een weekendje dusseldorf

wandelen bij Kaiserwerth in Düsseldorf

Bereikbaarheid, hotel en parkeren tijdens een weekendje Düsseldorf

Het grote voordeel aan Düsseldorf is dat je er zo bent: vanuit Den Haag reden wij 2,5 uur om er te komen. We sliepen in Hotel Düsseldorf City van Tulip Inn, een prima hotel op loopafstand van het centrum. De auto parkeerden we in parkeergarage Wehrhahn-Center, waar je slechts voor € 8 een hele dag kunt staan. Vergeleken met parkeren ‘in’ het centrum is dat heel betaalbaar!

Kerstmarkten in Düsseldorf

kerstmarkt dusseldorf

Bezoek je Düsseldorf, net als wij, in december? Dan staan er verspreid door het centrum van de stad allerlei kerstkraampjes met leuke cadeautjes en lekkernijen zoals glühwein, gebrande amandelen, gepofte kastanjes of ‘kartoffelpuffer’ (een krokant aardappelpannenkoekje). Er is niet echt één plek waar je een grote kerstmarkt kunt verwachten; het zijn vooral kraampjes verspreid door de stad die met elkaar verbonden zijn. De kraampjes op Marktplatz vonden wij het gezelligste. Overigens dachten wij dat de kerstmarkt in Düsseldorf veel groter zou zijn, maar dat viel dus reuze mee. Druk is het wel.

Op zoek naar meer inspiratie voor een weekendje Duitsland? Bekijk ook mijn andere blogs.