Logeren in een schapenstal tijdens een weekendje Limburg

Dat je niet ver hoeft te reizen voor mooie bestemmingen, dat wist ik al. Maar dat je ook in Nederland het echte ‘buitenlandgevoel’ kunt ervaren, dat had ik al een tijdje niet meer meegemaakt. Tot we een lang weekend naar Limburg gingen en, geholpen door een stralend zonnetje en bijzondere accommodatie, echt een minivakantie beleefden! Hieronder mijn tips voor een weekendje Limburg.

Accommodatie: slapen in een omgebouwde schapenstal

Ik maak er een sport van om bij elke vakantie (of het nu een verre reis of een weekendje weg is) een bijzondere accommodatie te vinden. Eentje met een fijne ligging, het gevoel van kleinschaligheid én met goede reviews (waarvan je natuurlijk hoopt dat ze kloppen). Toen ik op zoek ging naar een leuke accommodatie in de omgeving van Valkenburg, kwam ik eigenlijk vooral een hoop oubollige hotels tegen. Gelukkig bood Airbnb de oplossing: daar vond ik de ‘Sjoapesjtal’, een charmante omgebouwde schapenstal midden in het groen. Zo eentje die er in het echt nog vele malen beter uitziet dan op de foto’s, met eigen terrasje én een buitendouche, waar ik een zwak voor heb. Helaas stonden de schapen in ons geval in een andere wei, maar normaal gesproken staan ze zelfs bij je huisje. Bovendien ook nog eens de perfecte uitvalsbasis voor allerlei activiteiten in de omgeving. Aanrader dus!
Weekendje Limburg accommodatie   weekendje limburg accommodatie  weekendje Limburg tips
weekendje limburg accommodatie  weekendje limburg accommodatie

Tip #1: Wandelen door het Limburgse landschap

Glooiende heuvels en uitgestrekte akkers, groene bossen en oude grotwoningen, kabbelende beekjes en pittoreske dorpjes: het klinkt als een cliché reclametekst uit een reisgids, maar wat mij betreft klopt deze omschrijving helemaal. Wij wandelden vanaf onze accommodatie in een uur naar Valkenburg via natuurpark Ingendael en waren blij verrast met de prachtige omgeving. Dat het zonnetje scheen en de natuur volop in bloei stond, hielp natuurlijk heel erg mee. We kwamen zelfs wilde paarden tegen. Wat mij betreft is wandelen of fietsen in Limburg echt een aanrader, dus neem je wandelschoenen mee!
Wandelen in Limburg Wandelen Valkenburg Grotwoning Limburg  Wilde paarden Limburg Wandelen in Limburg Valkenburg aan de Geul
Wandelen Limburg tips

Tip #2: Rijd de Mergellandroute met de auto

De Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde autoroute door Limburg van ruim 100 kilometer lang. Wij reden hier een deel van: vanuit Berg en Terblijt via de plaatsen Klimmen, Simpelveld en Vijlen naar onze eindbestemming Gulpen. De route loodst je via allerlei gezellige dorpjes door het on-Nederlandse heuvellandschap van Limburg. Tussendoor kun je stoppen bij kastelen, musea en natuurlijk de vele cafés voor een borrel, lunch of stukje vlaai. Leuk om te doen tijdens je weekendje Limburg!
Mergellandroute Limburg  Mergellandroute met de auto
Autoroute Limburg Mergelland

Tip #3: bezoek de Amerikaanse militaire begraafplaats bij Margraten

Oké, in eerste instantie klinkt het niet echt als een leuk uitje tijdens je weekendje Limburg: een bezoek brengen aan een begraafplaats. Toch vind ik het wel een meerwaarde hebben in het geval van de Netherlands American Cemetery and Memorial bij Margraten, zeker als je geïnteresseerd bent in (oorlogs-)geschiedenis. Het monument en de begraafplaats staan hier al sinds 1944 ter nagedachtenis aan alle Amerikaanse soldaten die tijdens de WOII zijn omgekomen in het zuiden van Nederland. En dat zijn er veel: ooit lagen hier bijna 18.000 Amerikanen begraven, maar na repatriëring van het overgrote deel vonden uiteindelijk 8.301 soldaten uit de VS hier hun laatste rustplaats. De ‘Wall of the Missing’ toont de namen van nog eens 1.722 vermiste Amerikaanse militairen. Ik ben nu al twee keer op deze plek geweest en blijf het erg indrukwekkend vinden.

Tip #4: Maastricht: stad van (en voor) levensgenieters

Ik zal mijn tips voor een weekendje Limburg afsluiten met iets luchtigers: Maastricht, dé stad voor echte bourgondiërs. Je struikelt bijna over de restaurantjes en terrasjes, die met name op zonnige dagen bomvol zitten. Tip: parkeer (goedkoop) bij het stadspark en wandel meteen het historische deel in van Maastricht. Ga voor een biertje naar café De Belsj of proef een stukje home-made Limburgse vlaai bij De Bisschopsmolen. Deze bakkerij stamt uit de 11e eeuw en de historische watermolen zorgt nog steeds voor het malen van graan dat in de bakkerij wordt gebruikt. Erg leuk om te zien. Vervolg daarna je weg naar het Onze Lieve Vrouweplein en bekijk de prachtige middeleeuwse kerk van binnen. Daarna kun je gaan shoppen, het Bonnefantenmuseum bezoeken, naar het Vrijthof wandelen, of natuurlijk gewoon weer op een terras neerploffen 🙂 (bijvoorbeeld bij De Comedie of Van De Kaart).
Tips Maastricht eten Weekendje Maastricht
Tips Maastricht Tips Maastricht