Weekendje Boedapest: 9 hoogtepunten op een rij

Twee jaar geleden vertrok ik samen met een vriendin voor een weekendje Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. We hadden maar drie dagen de tijd, en hoewel we best veel hebben kunnen zien, keer ik ooit graag nog eens terug! Boedapest is namelijk een hele mooie en veelzijdige stad met een rijke geschiedenis. 

Reis en verblijf

Vanaf Rotterdam-The Hague Airport vlogen wij met Transavia voor zo’n €100 p.p. (retourtje) naar Boedapest. De vlucht is kort, dus je bent er zo! Vanaf het vliegveld reis je gemakkelijk en goedkoop met de metro naar het centrum van de stad. Daar verbleven wij in Wombat’s City Hostel, een centraal gelegen en fijn hostel.

De stad (te voet) verkennen

Tijdens ons weekendje Boedapest hebben wij eigenlijk alles te voet afgelegd. Het was mooi weer en de afstanden waren goed te doen. De stad bestaat eigenlijk uit twee delen: Boeda aan de ene kant van de Donau en Pest aan de andere kant. Ze worden verbonden door verschillende bruggen, waarvan de Kettingbrug misschien wel de bekendste is. 

 • Weekendje Boedapest
  Parlementsgebouw

Hoogtepunten tijdens ons weekendje Boedapest

1. Aan de Boeda-zijde van de stad

 • Burchtdistrict
  Toen wij het eeuwenoude Burchtdistrict bezochten, einde van de middag, begon de zon langzaam onder te gaan. Dat zorgde voor een heel mooi licht op de gebouwen die hier te vinden zijn, zoals het Koninklijk Paleis en de Matthiaskerk. Vanuit het Vissersbastion hadden we een perfect uitzicht op de Donau en de andere kant van de stad. Echt een aanrader!
 • Gellértheuvel 
  Het is even een klim naar de top van deze heuvel (234 meter), maar dan heb je wel een heel mooi uitzicht. De wandeling naar boven is overigens de moeite waard (dus stap niet in een toeristenbusje naar boven), want onderweg genoten we van het groen, de uitzichten en de rust. Ook bezochten we bovenop de heuvel de Citadel.
 • Kettingbrug
  Deze ruim 300 meter lange brug is geplaatst in 1849 en daarmee de oudste brug van Boedapest. Leuk om overheen te wandelen wanneer je van Boeda naar Pest loopt (of andersom natuurlijk). 

weekendje boedapest tips

 

2. Aan de Pest-zijde van de stad

 • De Grote Synagoge 
  De synagoge van Boedapest is de op één na grootste ter wereld. Ik vond de synagoge niet alleen mooi, maar ook erg indrukwekkend. Met name het Herdenkingspark, dat is opgezet als herinnering aan Raoul Wallenberg, die tienduizenden Hongaarse Joden van de dood wist te redden tijdens de oorlog. Ook de Levensboom maakte indruk: een treurwilg van roestvrij staal met duizenden zilveren blaadjes, die de namen dragen van alle 600.000 Hongaarse Joden die tijdens de oorlog omkwamen. Interessant weetje: na de oorlog was een renovatie noodzakelijk en o.a. Estée Lauder maakte dit mogelijk met een aanzienlijke bijdrage.
 • Schoenen op de Donaukade
  Toen we langs de Donau wandelden, keken we even vreemd op toen we een hele rij schoenen zagen staan. Pas later ontdekten we het verhaal erachter: deze (metalen) schoenen zijn ter nagedachtenis aan de Joden die hier werden gefusilleerd. Zij werden gedwongen hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Een  indrukwekkend verhaal. 
 • Sint Stefanusbasiliek
  Dit is de grootste kerk van Boedapest, gelegen aan het Sint Stefanusplein. De basiliek vond ik zowel van buiten als van binnen mooi en zeker een bezoekje waard!
 • Heldenplein
  Dit grote plein is een van de bekendste van Boedapest en staat in het teken van Hongaarse helden uit het verleden. Naast zuilen en beelden vind je hier tevens het Museum voor de Schone Kunsten en de Kunsthal, maar die heb ik (helaas) niet bezocht.
 • Parlementsgebouw
  Het Hongaarse parlementsgebouw is een van de bekendste bezienswaardigheden van Boedapest. Door zijn gotische bouwstijl en ligging vlak aan de Donau heeft het bijna iets weg van de Houses of Parliament in Londen. Mooi om even langs te wandelen!
 • Goszdu Udvar
  In dit gezellige buurtje vind je allerlei restaurants en cafés. Aan de lokale specialiteit, Chicken Paprikash (Paprikás Csirke) valt bijna niet te ontkomen. Maar of het daadwerkelijk Hongaarse cuisine is of gewoon een toeristenmaaltijd, dat was me niet helemaal duidelijk :-). 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *