Weekendje Brussel: musea, winkelen en lekker eten

Brussel kende ik eigenlijk vooral als het hart van de Europese Unie, maar niet echt als een “gezellige” stad. Daarom koos ik in het verleden eerder voor Gent, Brugge en Antwerpen als bestemming voor een weekendje weg. Afgelopen weekend gooide ik het eens over een andere boeg en ontdekte ik dat Brussel minstens zo leuk is! Het is een compacte, mooie stad met een ongedwongen, Frans-aandoend sfeertje. Hieronder vind je mijn drie tips voor een weekendje Brussel.

weekendje Brussel

weekendje Brussel

1. Verken de straatjes en bezienswaardigheden rondom de Grote Markt

manneken pisWij begonnen op de Grote Markt, een prima startpunt omdat je daar ook de plaatselijke VVV vindt. Te voet zijn we de kleine staatjes daaromheen gaan verkennen. Ik vond het erg leuk om door de Koninklijke Sint Hubertusgalerijen te wandelen, een prachtige winkelpassage waar je koffietentjes, chocolateries en sieradenwinkeltjes tegenkomt. Schuin tegenover de ingang van de winkelpassage, op de hoek van de Bergstraat en de Grasmarktstraat, stuitten wij op een gezellig pleintje met straatmuzikanten en een marktje. Een ideale plek om even een wafel te verorberen (zie tip 3!). We zijn daarna de Magdalenakerk ingegaan, een mooi en rustig kerkje waar je niks meekrijgt van de drukte buiten. Op weg naar ons hotel kwamen we ook langs Manneken Pis – verwacht hier overigens niet teveel van (hij is erg klein), maar ik vond zelf dat hij wel bij een weekendje Brussel hoorde :-).

Grote Markt in Brussel

Grote Markt in Brussel

Koninklijke Sint Hubertusgalerijen in Brussel

weekendje Brussel

Magdalenakerk in Brussel

2. Bezoek musea en geniet van het uitzicht op de Kunstberg

Vanaf de Magdalenakerk zijn wij de Kunstberg opgewandeld. Bovenop deze berg (lees: heuvel) heb je een erg mooi uitzicht over de stad. Daarna twijfelden we welk museum we wilden bezoeken, want er zijn er nogal veel in Brussel! Van de oude meesters tot moderne kunst en zelfs een rioolmuseum… Uiteindelijk hebben we die laatste maar overgeslagen en gekozen voor het Magritte Museum, onderdeel van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. We sloten de middag af met een wandeling door het Warandepark en langs het Koninklijk Paleis van Brussel.

Kunstberg in Brussel

weekendje Brussel

Koninklijk Paleis van Brussel

weekendje Brussel

Magritte Museum in Brussel

3. Zorg voor een lege maag tijdens een weekendje Brussel…

… want je zult zeker plek willen overhouden voor al het lekkers dat deze stad te bieden heeft! Ga hier dus vooral niet heen als je streng aan de lijn bent, tenzij je heel goed nee kunt zeggen ;-). Wij hebben tijdens ons weekendje Brussel genoten van de volgende lekkernijen:

  • Brusselse wafel | Schuin tegenover de ingang van de Sint Hubertusgalerijen vind je Australian Homemade Ice Cream, een klein zaakje waar ze niet alleen ijs, maar ook de hebelgisch biertjeerlijkste wafels verkopen. Wij kozen voor een Brusselse wafel met aardbeien en Nutella. Een hemelse combinatie.
  • Belgisch bier | Bij café Delirium heb zelfs ik, geen bierliefhebber, van een biertje genoten. Tussen de tientallen soorten die ze verkopen, vind je namelijk ook wat lichtere varianten zoals aardbeien-, frambozen- en chocoladebier. Het is volgens mij wel een populaire locatie voor foute vrijgezellenfeesten, maar ach, dan heb je gelijk wat leuks te bekijken terwijl je van je drankje geniet.
  • Vlaamse frites | Op zoek naar de perfecte frites, kozen wij voor een frituur waar een lange rij stond: Fritesland. We moesten even geduld hebben, maar dat was het zeker waard!
  • Belgische chocolade | In Brussel loop je om de paar meter wel tegen een Chocolaterie, Chocoland of Chocolate Factory aan. Ze zijn er in alle soorten en maten, en ze verkopen allemaal hetzelfde: Belgische chocolade. Hoewel erg toeristisch, is de chocolade hier toch weer net even wat lekkerder dan die uit de supermarkt.

weekendje Brussel

2 reacties

Laat een reactie achter