6x doen tijdens een weekendje Lille

Een tijdje geleden plande ik een weekendje weg met vriendinnen. Maar waarheen? We wilden namelijk niet zo ver weg en veel geld kwijt zijn, maar wél het buitenlandgevoel hebben en genoeg kunnen ondernemen. Het werd uiteindelijk het Franse Lille, vlak over de Belgische grens (op z’n Nederlands ook wel Rijsel genoemd, maar dat klinkt natuurlijk een stuk minder exotisch). Een weekendje Lille is zeker een aanrader!

Huur een fiets

Lille ligt in Noord-Frankrijk, vlak over de Belgische grens. Je rijdt er met de auto in een paar uurtjes naartoe vanuit Nederland. Tip als je eenmaal in de stad bent: maak gebruik van het stadsfietsennetwerk! Hoewel de meeste bezienswaardigheden ook aan te lopen zijn, zie je met een fiets net iets meer van de stad. De rode stadsfietsen vind je op allerlei plekken in het centrum en kun je voor bijvoorbeeld één dag huren.

Fiets huren Lille
Met de gehuurde stadsfiets naar Bois de Boulogne

Bezoek het Palais des Beaux-Arts

Ongeacht of je een kunstkenner bent of niet, het Palais des Beaux-Arts is een plaatje – van binnen én buiten. Na het Louvre is dit het tweede museum van Frankrijk. Je vindt hier dan ook een omvangrijke collectie met werk van onder meer Rodin, Monet, Goya en Donatello. Absoluut een bezoek waard tijdens je Lille-trip. Tip voor fotografieliefhebbers: kijk eens omhoog vanaf de trappen, de plafonds zijn prachtig!

Palais des Beaux Arts
Palais des Beaux-Arts
Palais des Beaux Arts
Palais des Beaux-Arts
Palais des Beaux-Arts
Palais des Beaux-Arts

Verken de historische straatjes van Vieux Lille

Vieux Lille is een van de leukste wijken om te bezoeken tijdens je weekendje Lille. Hier wandel je door smalle straatjes met kleurrijke huizen die een en al historie uitademen. Ook de winkels zijn hier goed vertegenwoordigd, variërend van merkwinkels tot kleine boetiekjes en delicatessenzaakjes. Vanuit deze wijk wandel je zo door naar de kathedraal Notre-Dame de Treille.

Vieux Lille
Vieux-Lille
Vieux Lille
Vieux-Lille
Vieux Lille
Vieux-Lille

Bezoek de Notre-Dame de la Treille

De buitenzijde van deze kathedraal, deels neogotisch en deels modern, is nogal opvallend. Laat je hier echter niet door weerhouden. Zodra je de kathedraal binnentreedt, bevind je je namelijk meteen in een oase van rust. De prachtige kleurrijke glas-in-loodramen zijn de moeite waard.

Notre-Dame de Treille
Notre-Dame de Treille
Notre-Dame de Treille
Notre-Dame de Treille

Terrasjes en sight seeing rondom de twee mooiste pleinen

Aan het Place du Théâtre tref je enkele van de mooiste gebouwen in Lille, zoals de Opéra. De klokkentoren die het gebouw van de Kamer van Koophandel siert, is karakteristiek geworden voor Lille. Vanaf dit plein wandel je in no-time naar Grand Place, het centrale plein van de stad. Hier staat ook het prachtige Vieille Bourse en een fontein. Op een zonnige dag zijn hier genoeg terrasjes te vinden.

Place du Theatre Lille
Place du Théâtre
Opera Lille
Opera van Lille

Op de fiets naar het park

Genoeg gehad van de stad? Stap dan op je gehuurde stadsfietsje en rijd naar Bois de Boulogne, het grootste park van Lille. Met mooi weer kun je hier picknicken en even genieten van de rust. Ook in de herfst is een fietstochtje door dit park de moeite waard. Hier vind je bijvoorbeeld ook de vestingmuren van de oude Citadel en een gratis dierentuin (die ik overigens zelf niet heb bezocht).

Bois de Boulogne Lille
Bois de Boulogne

Laat een reactie achter