Weekendje weg aan de Duitse Rijn: van Koblenz tot kastelen

Duitsland: het klinkt verre van exotisch en, buiten Berlijn, was ik er eigenlijk nog niet zo vaak geweest. Maar tijdens een weekendje weg aan de Duitse Rijn werd ik aangenaam verrast. Een groene omgeving, schattige dorpjes, imposante kastelen en de verrassend leuke stad Koblenz: het Rijngebied heeft alles in huis voor een geslaagd tripje! 

Weekendje weg in Koblenz
Koblenz

De accommodatie: Remagen als uitvalsbasis

Hoewel het hotel zelf niet persé de schoonheidsprijs verdiende, was Rheinhotel ARTE perfect gelegen: we dineerden en ontbeten met uitzicht op de Rijn, stapten naast ons hotel zo het bos in en met de auto waren we in no-time bij de bezienswaardigheden die op ons lijstje stonden. Het hotel beschikte ook nog eens over een zwembad en sauna, heerlijk! Remagen zelf is overigens een klein dorpje waar niet zoveel te beleven valt. Leuk om even doorheen te wandelen ‘s avonds en een typisch Duits Brauhaus te bezoeken voor een hapje en drankje.

Bos bij Remagen
Bos bij Remagen

Tips voor een weekendje weg aan de Duitse Rijn

1. Wandel rond in het pittoreske dorpje Königswinter 

Als je Schloss Drachenburg wilt bezoeken (zie tip #2), ontkom je niet aan een tussenstop in het dorpje Königswinter. Wij parkeerden onze auto in het centrum en kregen daardoor de kans om het dorpje zelf ook eens goed te bekijken. Met zijn smalle schilderachtige straatjes en vakwerkhuizen is ook dit dorpje een aanrader voor een -weliswaar kort- bezoek! Vanuit het centrum wandel je eenvoudig naar de Drachenfelsbahn: vanaf dit station bracht een treintje ons omhoog de berg op naar Schloss Drachenburg.

Weekendje weg aan de Duitse Rijn, Königswinter
Königswinter
Königswinter, Duitsland
Uitzicht Königswinter

2. Geniet van een prachtig uitzicht bij Schloss Drachenburg

Een kasteel bezoeken hoort er natuurlijk wel een beetje bij als je het Rijngebied bezoekt. Geen straf, als je het mij vraagt! Wij kozen voor Schloss Drachenburg, een mooi kasteel met een nog mooier uitzicht over de groene omgeving. De Drachenfels, waar het kasteel op ligt, is een dode vulkaan van ruim 320 meter hoogte en onderdeel van het Zevengebergte.

Schloss Drachenburg
Schloss Drachenburg

Schloss Drachenburg

Al wandelend door de zalen van dit kasteel waan je je voor even terug in de tijd – hoewel alles ook weer niet zo oud is als het wellicht lijkt, want het kasteel bestaat in zijn huidige vorm pas sinds de negentiende eeuw. Nog leuker vond ik eigenlijk om eromheen te wandelen. De kasteeltuin met al zijn bloemen en het prachtige uitzicht over de omgeving: ik vermaakte me hier prima! Toen wij er waren, was het vrij koud, maar ik kan me voorstellen dat het erg leuk is om hier te picknicken in de lente of zomer.

Schloss Drachenburg
Schloss Drachenburg
Schloss Drachenburg
Schloss Drachenburg
Schloss Drachenburg
Schloss Drachenburg
Schloss Drachenburg
Interieur Schloss Drachenburg

3. Bezoek één van de oudste Duitse steden: Koblenz

Tot ons weekendje weg aan de Duitse Rijn had ik eigenlijk maar weinig over Koblenz gehoord. Ik kende de stad wel van naam, maar meer ook niet. Wellicht kwam het juist doordat we geen verwachtingen hadden, maar ik vond het een bijzonder leuke stad. Zeker een aanrader tijdens een weekendje weg aan de Duitse Rijn!

Koblenz
Koblenz
Koblenz
Koblenz
Koblenz
Koblenz

Koblenz is één van de oudste steden van Duitsland, met een geschiedenis die reikt tot in de Romeinse tijd. Een aanrader is dan ook om simpelweg rond te wandelen door de historische binnenstad (de Altstadt) met zijn gezellige straatjes, fonteinen en bezienswaardigheden, zoals Schloss Koblenz en de Florinskerk.

Weekendje weg Koblenz
Altstadt Koblenz
Koblenz
Koblenz

Niet te missen in Koblenz is Deutsches Eck: een bijzondere plek omdat hier de Moezel en de Rijn samenkomen. Een trekpleister voor toeristen uit alle windstreken, waar ook nog eens een groot monument te vinden is: het ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I.

Deutsche Eck in Koblenz
Deutsches Eck
Standbeeld Wilhelm I in Koblenz
Standbeeld Wilhelm I

Vanuit de Altstadt loop je zo de promenade op, waar je een mooie wandeling langs het water kan maken. Hier stapten wij bovendien op de kabelbaan die ons naar Fort Ehrenbreitstein bracht. Dit negentiende-eeuwse fort mét museum ligt op een heuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt over Koblenz en de groene omgeving. Wij hebben er een drankje gedronken op het terras, een aanrader!

Fort Ehrenbreitstein
Fort Ehrenbreitstein
Kabelbaan Koblenz
Kabelbaan Koblenz
Fort Ehrenbreitstein
Uitzicht bij Fort Ehrenbreitstein

 

Kortom: inspiratie nodig voor een gevarieerd weekendje weg buiten Nederland, waarbij je niet al te ver hoeft te rijden? Dan is het Duitse Rijngebied wat mij betreft zeker een aanrader! (Toch op zoek naar iets anders? Bekijk dan ook eens mijn tips voor een weekendje weg in België of Italië).

Een reactie

Laat een reactie achter